olej arganowy

 

To, że dobrej jakości oleje należy używać w kuchni, chyba wiedzą już wszyscy. Najlepiej spożywać je na zimno do sałatek, zup oraz soków owocowych i warzywnych. Pomagają nawilżyć naszą skórę, zwiększają przyswajalność cennych składników z pożywienia.

 

pesto sauce with raw ingredients. Basil pesto sauce.

A czy wiecie, że dobry tłoczony na zimno olej stanowi podstawę domowej pielęgnacji? Jednym z ciekawszych takich produktów jest olej arganowy, zwany też złotym olejem z Maroka.

 

 

Olej arganowy otrzymywany jest ze świeżych orzechów drzewa arganowego występującego wyłącznie w jednym regionie świata: południowo-zachodniej części Maroko. Ten tradycyjny, który kupicie na suku w Marakeszu prawdopodobnie będzie tłoczony z wcześniej uprażonych nasion arganowca jest ciemnej , bursztynowej barwy o orzechowym smaku, o znanej  jakości spożywczej.  W kosmetyce wykorzystujemy ten wyciskany na zimno z surowych wysuszonych nasion. W takim procesie nie traci cennych składników aktywnych. A jest ich sporo, bo prawie 80% jego objętości stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe(NNKT) bardzo ważne dla ludzkiego organizmu.  Uczestniczą one m.in. w tworzeniu prostaglandyn – hormonów, które są odpowiedzialne za szereg procesów zachodzących w całym organizmie.  To one sprawiają, że nasza skóra starzeje się wolniej i lepiej radzi sobie z warunkami atmosferycznymi. Wyjątkowa kompozycja oleju arganowego sprawia, że jest bardzo dobrze wchłaniany i przyswajany. Pod wpływem enzymów występujących w naszym ciele składniki oleju są odpowiednio modyfikowane i wnikają w głębsze warstwy skóry.

 

Olej arganowy zawiera szereg fitosteroli oraz alkoholi triterpenowych. Sprawiają one, że działa przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia. Zawarta woleju beta-amyrina chroni skórę przed nadmiernym wysuszeniem a butyrospermol pielęgnuje ją przed i po opalaniu.Rdzenna ludność Maroka– Berberowie, zamieszkujący górskie tereny Afryki, od stuleci korzystają z oleju arganowego. Dobrze znają jego właściwości i korzystają z nich w celu ochrony skóry przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi, w jakich żyją.

 

   Nie tylko Berberowie wiedzą o właściwościach oleju. Stanowi on przysmak również innych mieszkańców Północnej Afryki. Takie widoki jak na zdjęciu poniżej to standard .Kozy to jedne z największych niszczycieli tych szlachetnych drzew. To zwierzaki, wiedzą co dobre 🙂

Żródło: Interestingfacts.org (http://www.interestingfacts.org/fact/goats-that-climb-trees)

 

Działanie oleju arganowego na skórę jest bardzo szerokie: Przyspiesza gojenie ran, owrzodzeń i oparzeń. Zapobiega nadmiernemu wysuszeniu skóry, podnosząc jej nawilżenie i elastyczność. Działa przeciwzapalnie, opóźniając procesy degradacji włókien elastynowych i kolagenowych. Zapobiega powstawaniu silnie zrogowaciałych (“suchych”) zaskórników, regulując wydzielanie łoju. Korzystnie wpływa na skórę cierpiącą na rumień, trądziki, łuszczycę, toczeń, łojotokowe zapalenie skóry i zapalenie mieszków włosowych. Jest cenny w pielęgnowaniu skóry zwiotczałej, suchej, podatnej na czynniki atmosferyczne, z odleżynami i odparzeniami. Daje dobre rezultaty w profilaktyce wyprysków u dzieci. Doskonały dla dojrzałej i starzejącej się skóry. Wzmacnia barierę naskórkową i poprawia jej nawilżenie. Wzmacnia procesy odnowy oraz wzrostu włosów i paznokci. 

 

Kiedy  właściwości oleju zostały potwierdzonych za pomocą badań i obiegły świat, olej ten stał się jednym z cenniejszych produktów kosmetycznych i zaczął osiągać zawrotne ceny na rynku produktów naturalnych.

Zaczęto wykorzystywać go do produkcji kremów przeciwzmarszkowych ,odżywek i szamponów do włosów.  Stosuje się go również jako odżywkę do paznokci oraz składnik preparatów po depilacji i goleniu. Cześto wykorzystywany jest  do masażu skóry dojrzałej, przesuszonej, ale i do masażu niemowląt.

Kwas linoleinowy (omega-6),

którego w dobrej jakosci oleju jest ok 44-45%. To mój ulubiony składnik tego płynnego złota. Odpowiedzialny jest za poprawę elastyczności, opóźnia procesy starzenia skóry i nawilża. Anti-agingowe działanie wzmocnione jest przez zawartość tokoferoli, które są jednym z najsilniejszych biologicznych antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki. Dodatkowo chronią ściany komórkowe przed lipo oksydacją.  W ten sposób opóźniają procesy starzenia.

W Makutu wykorzystuje olej arganowy do produkcji ZŁOTEGO SERUM DO CERY DOJRRZAŁEJ. Łącze go z olejami z dzikiej róży, z destylatami z róży damasceńskiej, dodaję ekstrakty ziołowe, witaminy i resweratrol, który wzmacnia dodatkowe działanie przeciwstarzeniowe płynnego dwufazowego serum.

Kropla dziennie wmasowana w skórę dba o nawilżenie, pielęgnację i jędrność twojej twarzy. Dziewczyny twierdzą, że nie potrzebują innych kremów, wystarczy kropelka dziennie złotego serum różanego J