Flos Lavandulae

W kuchni kwiatki można dosypać do ciast, sosów, makaronów, sałatek i właściwie każdej potrawy. Pięknie komponuje się z truskawkami a dżem z moreli i lawendy to już prawdziwa poezja. Kwiat lawendy zawiera ok 1,5 % olejku eterycznego, kwasy fenolowe, garbniki, antocyjany, sekwiterpeny i flawonoidy. Olejek stosowany na skórę działa odkażająco i przeciwbakteryjne. Roztwory wodne czyli hydrolaty pozyskiwane z kwiatów lawendy, hamują rozwój bakterii i grzybów.
Warto je stosować w tonikach, kremach do skóry trądzikowej ale i tłustej ze skłonnościami do stanów zapalnych. W Makutu na bazie alkoholowego ekstraktu z lawendy produkujemy odżywcze serum do cery dojrzałej, które wspomaga wybielenie cery i reguluje prace gruczołów łojotokowych.
Destylat z kwiatów i kilka kropel olejku działa w preparacie jak konserwant, dzięki temu nie dodajemy już innych – ma być przecież naturalnie.