Papaver rhoeas

Mak polny jest bardzo pospolity w Polsce. Znajdziemy go na łąkach, w zasiewach zbóż, na ugorach, nieużytkach.
Kwiaty najlepiej zbierać zanim zawiąże się maleńka makówka. W płatkach maku polnego znajdują się śluzy, kwas mekonowy, barwnik antocyjanowy (mekocyjanina*) i alkaloid rhoeadin = readyna.
*Mekocyjanina zawiera w budowie cyjanidynę. alkaloid o działaniu uspokajającym, przeciwkaszlowym i rozkurczowym.

Właściwości hydrolatów z płatków maku:
*łagodzi stany zapalne i oparzenia skóry
*łagodzi stany zapalne powiek, spojówek i gałki ocznej; zmęczenie i podrażnienie oczu; worki pod oczami
*zmniejsza nadmierne wysuszenie skóry
*pomaga w pielęgnacji skóry uszkodzonej lekami
*walczy z rumieniem zapalnym i trądzikiem

Cenne właściwości oleju z nasion maku:
*przyspiesza gojenie ran na skórze i owrzodzeń na błonach śluzowych
*zmniejsza kruchość naczyń krwionośnych
*poprawia skład wydzielanego łoju, zapobiega powstawaniu zaskórników i hamuje nadmierne rogowacenie naskórka oraz mieszków włosowych – przeciwdziała suchości skóry

W Makutu wykorzystujemy:
ekstrakty z płatków maku polnego jako źrodło antocjanów oraz olej z maku ( nasion) .
Takie połącznie daje niesamowite właściwości rozjaśniające, łagodzące i przeciwzapalne.
Wykorzystujemy je w kremach i maskach „opatrunkach” oraz w kremach pod oczy.