Cucurbita pepo L

Piękna pomarańczowa, żółta, zielona, mała, duża, zwyczajna, makaronowa, hokkaido, nie ma znaczenia jaka. Zawsze piękna, idealna w kształcie, kolorze, fakturze to warzywo idealne … idealne bo możemy je wykorzystać na wielu różnych płaszczyznach. W Makutu uwielbiamy dynie za jej właściwości kosmetyczne. Dynia pełna jest odżywczych składników pielęgnacyjnych ukrytych w miąższu, pestkach oraz bardzo odżywczym oleju.
Dynia posiada szereg witamin i minerałów. Miąższ bogaty jest w B- karoten – to on daje jej zabarwienie - i w witaminy z grupy B, ponadto witaminę C, E i A . Polecam wykorzystać dynię do przygotowania maseczki. Przepis znajdziecie już wkrótce na blogu.
Nasiona: Semen Cucurbitae były doceniane już przez Inków. Zawierają m.in. kukurbitacyny, fitosterole, glikozydy, pepenozyd, alkaloidy. Są bardzo bogatym źródłem aminokwasów (arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, izoleucyna, fenyloalanina, walina, leucyna, alanina fosforu, żelaza, cynku, a także β-karotenu

Pestki zawierają również karoteny alfa i beta – czyli prowitaminę A, które działają przeciw rodnikowo i foto protekcyjnie na skórę. Karoteny gromadzą się w niej i absorbują mutagenne i onkogenne promieniowanie UVA i UVB. PAMIĘTAJ!!! Kosmetyki zawierające karoteny i wyciągi z roślin karotenoidowych (np. olejowe z marchwi, wyciągi z dyni) zabezpieczają skórę przed szkodliwym wpływem promieni UV. W każdej chwil więc podgryzaj suszone pestki dyni nie tylko dla pięknej skóry ale pięknego i zdrowego całego ciała !