Sorbus

Surowcem jest owoc i kwiat jarzębiny – Fructus et Flos Sorbi. Najbardziej rozpowszechniony gatunek to jarzębina (jarząb) pospolita.
Owoce jarzębiny stanowią źródło bioflawonoidów, czyli witaminy P (nie mylić z PP), które uszczelniają i wzmacniają śródbłonki naczyń krwionośnych i wzmagają oraz przedłużają aktywność witaminy C
Sorbitol zawarty w owocach podnosi wilgotność skóry. Witaminy, cukry, aminokwasy, sole mineralne odżywiają komórki skóry. Flawonoidy, kwasy działają antyseptycznie i zakwaszająco oraz przeciwzapalnie.
Napar i odwar z owoców korzystnie działa na skórę. Można je użyć do pielęgnowania skóry suchej, szybko wysychającej, zmęczonej i z przebarwieniami.
Pielęgnowanie skóry odwarem i naparem z owoców podnosi jej nawodnienie, elastyczność i sprężystość. Polecam nie tylko przemywanie, ale również okłady.
Odwar z owoców
1-2 łyżki owoców rozdrobnionych zalać 1 szklanką wody, gotować 5 minut, odstawić na 30 minut, przecedzić.
Pić 1-4 szklanki dziennie odwaru, najlepiej z miodem lub sokiem owocowym.
Wartościowy przy gorączce, zwłaszcza z maliną i równoczesnym podaniu salicylanów lub ziół salicylowych.
Odwar można stosować do pielęgnowania skóry i do okładów na oczy. Jarząb wybiela skórę, zmniejsza “worki i cienie pod oczami”.