Dynia – Cucurbita pepo L
Pomarańczowa, żółta, zielona, mała ,duża, zwyczajna , makaronowa , hokkaido, nie ma znaczenia jaka zawsze piękna , idealna w kształcie, kolorze, fakturze to warzywo idealne… idealne bo możemy je wykorzystać na wielu różnych płaszczyznach . Niezastąpiona w kuchni – można z niej zrobić wszystko. Tak, absolutnie wszystko, od pikantnego aromatycznego curry na dwa i pół miliona sposobów przez moją ulubioną zupę – też znam ją w kilkunastu wersjach – aż po wymyślne i zdrowe słodycze. Uwielbiam brownie z pulpa dyniową. A Ty?
W Makutu jednak uwielbiamy dynie za jej właściwości kosmetyczne. Tą soczyście pomarańczową piłkę możesz wyhodować samemu w ogrodzie ( to dopiero frajda)… Pełna jest odżywczych składników pielęgnacyjnych. Bogata w B- karoten – to on daje jej zabarwienie i w witaminy z grupy B , ponadto witaminę E i A .
Wartościowa dynia
Poniżej tabelka z Wikipedii pokazująca skład witaminowy – świeżego miąższu owocowego – to prawdziwy koktajl dla skóry, korzystaj z niego doustnie i zewnętrznie:
Dynia, owoc surowy (100 g)
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna 139 kJ (33 kcal)
Białka 1,3 g
Węglowodany 7,7 g
Tłuszcze 0,3 g
Woda 89,9 g
Witaminy
Witamina C 8,0 mg
RDA 19–30 31–50 51–70 70+
K 11% 11% 11% 11%
M 8,9% 8,9% 8,9% 8,9%
Tiamina (B1) 0,05 mg
RDA 19–30 31–50 51–70 70+
K 4,5% 4,5% 4,5% 4,5%
M 4,2% 4,2% 4,2% 4,2%
Ryboflawina (B2) 0,12 mg
RDA 19–30 31–50 51–70 70+
K 11% 11% 11% 11%
M 9,2% 9,2% 9,2% 9,2%
Niacyna (B3) 0,5 mg
RDA 19–30 31–50 51–70 70+
K 3,6% 3,6% 3,6% 3,6%
M 3,1% 3,1% 3,1% 3,1%
Witamina B6 0,11 mg
RDA 19–30 31–50 51–70 70+
K 8,5% 8,5% 7,3% 7,3%
M 8,5% 8,5% 6,5% 6,5%
Foliany 0,031 mg
RDA 19–30 31–50 51–70 70+
K 7,8% 7,8% 7,8% 7,8%
M 7,8% 7,8% 7,8% 7,8%
Kobalamina (B12) 0,00 mg
RDA 19–30 31–50 51–70 70+
K 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
M 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Witamina A 0,496 mg RAE
RDA 19–30 31–50 51–70 70+
K 71% 71% 71% 71%
M 55% 55% 55% 55%
Dynia jako maseczka na twarz?
Gdy masz czas leć do kuchni i zrób świeżą, idealnie odmładzającą maseczkę z miąższu dyni :
- Wystarczy łyżka świeżo rozdrobnionego miąższu plus łyżka mąki ziemniaczanej,
- kilka kropli cytryny
- pól łyżeczki dobrego świeżego oleju… oczywiście z pestek dyni: ciężkiego, zielonego , wyśmienitego –
Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki – ja używam do tego blendera.
Nałóż na oczyszczoną ( oczywiście najlepiej odpowiednią pianką Makutu 😉 twarz).
Intensywnie masuj, nie pozwól by wyschła, przykryj ją zwilżoną w czystej przegotowanej i chłodnej wodzie gazą.
Zostaw na 20 minut, zamknij oczy pomyśl w tym czasie co zrobisz z resztą pysznego miąższu… lekkie placuszki czy może sernik z malinami ?
Po takim zabiegu skóra twarzy będzie jak nowa, delikatnie nawodniona, napięta, rozjaśniona i odżywiona.
Gdy czasu masz mniej: wchodzisz na www.makutu/sklep i zamawiasz gotową wersje maski dyniowej wzbogaconej o ekstrakty jabłkowe i pomidorowe- delikatna maska jest idealnym krokiem zimowych rytuałów odmładzających , o których szczegółowo już niebawem – kolejny wpis.
Wartościowe pestki dyni
Przecież nie tylko miąższ dyni wykorzystujemy. Prawdziwym skarbcem są pestki, wiedzieli już o tym Inkowie, którzy 4 000 lat p.n.e. uprawiali dynię jako surowiec leczniczy.
Nasiona: Semen Cucurbitae zawierają m.in. kukurbitacyny, fitosterole, glikozydy, pepenozyd, alkaloidy. Są bardzo bogatym źródłem aminokwasów (arginina 3,504 g; kwas asparaginowy 2,156 g; kwas glutaminowy 3,756 g; izoleucyna 1,095 g; fenyloalanina 1,061 g; walina 1,713 g; leucyna 1,808 g; alanina 1,009 g na 100 g), fosforu, żelaza, cynku, a także β-karotenu (0,228 mg na 100 g)[6].
Zawierają również karoteny alfa i beta – czyli prowitaminę A, które działają przeciw rodnikowo i foto protekcyjnie na skórę. Karoteny gromadzą się w niej bowiem i absorbują mutagenne i onkogenne promieniowanie UVA I UVB. Kosmetyki zawierające karoteny i wyciągi z roślin karotenoidowych (np. olejowe z marchwi i dyni) zabezpieczają skórę przed szkodliwym wpływem promieni UV .
W każdej chwil wiec podgryzaj suszone pestki dyni nie tylko dla pięknej skóry ale i dla pięknego i zdrowego całego ciała!
Oprócz wiedzy własnej posiłkowałam się tą ze źródeł:
- Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-01-03].
- Cucurbita (ang.). Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-01-03].
- Lucjan Rutkowski: Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. ISBN 83-01-14342-8.
- Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
- Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. wydanie II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL,
- Medycyna dawna i współczesna Dr Henryk Różański; nauki medyczne i biologiczne; fitoterapia, fitochemia…